X

Reluarea campaniei naționale „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

  • Programează-te acum pentru un test citologic în condiții de siguranță!

 

Chișinău, 29 iulie 2020 - Sănătatea femeii este importantă și în timp de pandemie cu acest mesaj Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri, relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

Pandemia COVID-19 a reorientat sistemele de sănătate din întreaga lume, a schimbat cursul vieții și prioritățile. Însă, pe lângă infecția COVID-19, există maladii care pun în pericol în aceeași măsură viața și sănătatea oamenilor. Campania de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, pe care o relansăm astăzi, are drept scop să aducă la cunoștință femeilor despre importanța testului citologic, să îndemne femeile să meargă la medicul de familie o dată la 3 ani pentru a face acest test și a avea grijă de sănătatea lor”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

Lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul sunt motivele cel mai des invocate de către femei, care le împiedică  să efectueze testul citologic.

Totuși, în ultimii ani, dinamica numărului de teste efectuate este pozitivă. Tot mai multe femei merg periodic să facă  testul citologic de prevenție. Ponderea femeilor examinate din numărul celor care necesitau control a crescut de la 58% în 2015 la aproape 67% în 2019.

Dinamica pozitivă se datorează îmbunătățirii calității serviciilor de screening cervical, ca urmare a instruirii continue a lucrătorilor medicali, dotării laboratoarelor cu echipamente moderne, dar și campaniilor de informare publică despre importanța screening-ului în prevenirea maladiei.

În ultimii ani, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova, împreună cu alți parteneri, a susținut continuu eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a oferi servicii de screening cervical de calitate și a salva viața femeilor. Screening-ul cervical este parte componentă a serviciilor esențiale de sănătate, care trebuie să fie accesibil pentru femei în toate perioadele, inclusiv în timpul pandemiei. Sperăm că mesajul campaniei de informare va ajunge la cât mai multe femei din Moldova și ele se vor programa la medicul de familie pentru a realiza testul citologic în condiții de siguranță”, a menționat  Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă  UNFPA în Republica Moldova.

 

Toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din  Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la  testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.

Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul: www.paptest.md

Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, lansată în ianuarie 2020, vine să informeze femeile cu vârsta de 25-61 de ani despre acest test și să încurajeze familiile, dar și întreaga societate să convingă femeile dragi – mamele, soțiile, surorile, fiicele, prietenele – să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic și a avea grijă de sănătatea lor.

Campania de informare “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” este implementată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.

 

Pentru contact:

Irina Lipcanu, Analistă Comunicare, UNFPA Moldova: tel. 069162304

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: tel. 022-268-811