X
22.07.2019

     Vera Melniciuc, medic ginecolog la AMT Botanica/Centrul de sănătate a femeii “Dalila”, Tatiana Popova, medic ginecolog la AMT Ciocana, Stela Tihon, medic ginecolog la AMT Râșcani și Diana Valuța, Șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningul-ui Cervical din cadrul Institutului Mamei și Copilului au fost certificate recent la nivel internațional în  domeniul Colposcopiei și prevenirii Cancerului de Col Uterin.

     În perioada 2017-2018, 16 medici ginecologi din R. Moldova au participat în cadrul unui Program internațional de instruire privind Colposcopia și prevenirea Cancerului de Col Uterin prin intermediul modulelor de instruire teoretică și testare on-line. Patru medici dintre aceștia și-au consolidat ulterior abilitățile practice în colposcopie, cu realizarea managementului a 100 de cazuri sub coordonarea formatorilor naționali.

     În rezultatul susținerii la Lyon în luna mai 2019 a Examenului Clinic Obiectiv Structurat (OSCE) – patru medici ginecologi din Republica Moldova au fost certificați internațional în domeniul Colposcopiei și prevenirii Cancerului de Col Uterin.

      „Acesta este un rezultat important pentru serviciile de prevenire a cancerului de col uterin din R. Moldova. Orice femeie care se adresează la un specialist în colposcopie, trebuie să beneficieze de servicii de calitate, bazate pe un set minim de cunoștințe și abilități racordate la standardele internaționale”, a menționat Diana Valuța, Șefa Unității de Coordonare  a Implementării Screeningul-ui de col uterin în R. Moldova.

     „Sperăm că această experiență bună va fi preluată și de alți specialiști din Moldova, astfel încât calitatea serviciilor de colposcopie să fie îmbunătățită la nivel național”, a precizat Uliana Tabuica, Șefa Centrului National de Referință în Colposcopie, certificată anterior la nivel internațional în Marea Britanie (BSCCP). 

     Programul internațional de instruire privind Colposcopia și prevenirea Cancerului de Col Uterin se desfășoară în cadrul parteneriatului de colaborare dintre Biroul regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația  Internațională privind Patologia Cervicală și Colposcopia (IFCPF) și Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) cu scopul de a spori calitatea serviciilor de colposcopie și prevenire a cancerului de col uterin la nivel regional.

     În R. Moldova aceste activități se desfășoară ca parte a proiectului Prevenirea cancerului de col uterin pentru anii 2017-2020, realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (ICCPA) și alți parteneri.

Publicații similare

27.01.2023
Valeria are 26 de ani. Atunci când era însărcinată în a 21-a săptămână, în urma unor analize de laborator recomandate de medicul ginecolog, a aflat că...
27.01.2023
Astăzi a fost lansarea oficială a parteneriatului cu S. A. "Viorica-Cosmetics"...
24.01.2023
Astăzi a fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, în cadrul unui eveniment organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlame...