X

Stimate Doamne
 
Unitatea de coordonare a Screeningului de col uterin vine cu un anunț către toate femeile despre situatia cu testarea citologică din cadrul Screeningului de col uterin în RM pe perioada de carantina / stare exceptionala din cauza COVID-19.
 
Testarea femeilor din grupul de vîrsta de la 25 la 61 ani eligibile Screeningului de col uterin pentru anul 2020 a fost stopată temporar pe perioada situației exepționale și a carantinei din Țară.
 
În acest timp femeile nu vor fi invitate, și se va recomanda femeilor să nu solicite testarea citologică.
 
Aceasta prevedere sun stipulate în Ord. nr. 235 al MSMPS din 13.03.2020 „Cu privire la asigurarea realăzirii masurilor de prevenire și control a infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-I9) in cadrul instituțiilor de asistență medicală primară” precum și în Ord. MSMPS nr.188 din 26.02.2020 „Cu privire la realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de răspîndire a cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou”: „... revizuirea, Ia necesitate, cu amînare, a vizitelor cu scop profilactic și celor cu scop de supraveghere a maladiilor cronice;...”
 
Întreruperea serviciilor de screening va ajuta la reducerea riscului de contactare sau răspândire a virusului COVID-19 în rândul participanților la screening, dar și va sprijini lucrătorii medicali de AMP în prestarea serviciilor medicale urgente și prioritare situației epidemiologice.
 
 
Toate programările de rutină sunt anulate, deoarece riscul de infectare a femeii și eventualul deces în urma COVIDULui este mult mai mare decît riscul de evoluția stărilor precancertoase cu dezvoltarea unui cancer invaziv în decurs de max 3 lunide carantină.
 
Persoanele care au făcut recent teste de screening și au fost identificate pozitive ca fiind necesare evaluări suplimentare de colposcopie urgente, vor fi examinate la Centrul de Referință în Colposcopie de la IMSP IMC, prin o programare telefonică prealabilă.
 
Telefonul de contact 022781276
 
Personalul Centrului de Referință în Colposcopie a fost instruit în trierea cazurilor depistate pozitiv cu diferencierea celor, care necesită definitivarea diagnosticului în mod urgent de cele care pot fi lasate în regim de așteptare.
 
Asemenea practică se observă în toate Țările a lumii care au implementat programele de Screening organizat pentru diferite maladii nontransmisibile. Ptogramele din Marea Britanie, Australia, Irlanda, Canada și alte Țări care respectă condițiile de distanțare socială.
 
După carantină vom prelua toate femeiile în îngrijire și vom dubla eforturile în așa mod ca toate femeile să reușească să treacă screeningul și tratamentul cu succes.
 
Acum trebuie să stam acasă și să asigurăm 2 lucruri esențiale: să păstrăm sănătatea proprie și să nu favorizăm răspândirea infecției!
 
Sănătate, răbdare și liniște tuturor.
 
Pentru mai multe detalii suntem disponibili la adresa electronic screening.cervical@mama-copilul.md
 
cu respect,
 
Diana Valuța
Șef Unitatea de Coordonare a Implementarii Screeningului de Col Uterin
Departamentul Consultativ Specializat Integrat IMSP, Institutul Mamei și Copilului
MD 2062, str. Burebista, 93, Republica Moldova, m. Chişinău
screening.cervical@mama-copil.md tel: + 373 78 11 06, tel. mob. + 373 683 88 777