Screening-ul de col uterin este un proces care constă din mai multe etape:
Screening-ul de col uterin urmărește să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase (maligne). În acest caz, țesutul afectat poate fi îndepărtat ușor. A fost demonstrat că identificarea unei stări precanceroase sau descoperirea precoce a bolii permite aplicarea unui tratament efectiv. Odată ce s-a produs malignizarea, tratamentul este mai dificil și cu o rată de succes mai scăzută.
În Republica Moldova, screening-ul de col uterin este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Mai mult decât atât, PAP-testul este gratuit chiar și pentru femeile fără asigurare medicală. Toate femeile de această vârstă trebuie să urmeze procedura de screening cervical (PAP-test) o dată la 3 ani (screeningul de rutină).
Dacă prima examinare a fost făcută la 25 ani, iar rezultatul testului a fost negativ atunci, pe tot parcursul vieții veți repeta încă de 12 ori testul, până la 61 ani, la 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61 ani. Click aici pentru a calcula când are loc următorul tău test PAP. (link activ la calculator).
Dacă prima examinare a fost făcută la altă vârstă sau PAP-testul a ieșit pozitiv – ceea ce înseamnă că în urma testării au fost depistate unele schimbări și/sau mai există alte condiții de sănătate, medicul dumneavoastră de familie va calcula când trebuie să faceți următoarea examinare.
Screening-ul de col uterin reprezintă cea mai bună metodă de prevenție doar dacă este urmat cu regularitate.
Ca să efectuați screening-ul, trebuie să vă programați la medicul de familie pentru prelevarea testului Papanicolau (PAP-test). Programarea nu trebuie să se suprapună cu perioada de menstruație sau cu vizite la medic din motive de boală. Pentru mai multe detalii, vezi cum te pregătești pentru prelevarea testului PAP. (link activ la subtab Cum mă pregătesc pentru prelevare...)
Testul screening/PAP-testul reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă: medicul va preleva celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la laborator, unde vor fi examinate la microscop.
Majoritatea femeilor vor avea un rezultat normal. În acest caz, riscul de apariție al cancerului de col uterin este foarte scăzut. Cu toate acestea, este obligatorie efectuarea testului o dată la 3 ani.
Doar la 1 din 10 femei testul va arăta unele anormalități în celulele de pe col uterin. Acestea vor repeta PAP-testul mai frecvent decât o dată la 3 ani sau vor efectua investigații suplimentare de colposcopie. (link activ la ce este colposcopia) În unele cazuri, la indicațiile medicului, va fi prelevată biopsia și se va îndepărta țesutul modificat.
Colposcopia sau tratamentele nu afectează, de obicei, viața sexuală sau abilitatea de a avea copii.
Totodată, nu există un test de screening perfect, ceea ce înseamnă că PAP-testul poate să nu depisteze unele cazuri de boală. De aceea, este necesară efectuarea cu regularitate a regulat testului pentru ca orice aspect anormal neînregistrat inițial să fie depistat la următorul test și ulterior tratat. Programele de screening de calitate și bine organizate sunt foarte eficiente în depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin (link activ la subtab – Ce este cancerul de col uterin) poate fi prevenit. PAP-testul efectuat regulat în cadrul Screening-ului de col uterin este o metodă sigură și eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Contactați medicul de familie pentru a afla mai multe detalii despre programul de screening de col uterin sau pentru o programare la PAP-test.