X
03.02.2019

     În fiecare an, sute de femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Trei femei mor în fiecare săptămână, din cauza acestei maladii. Știai că cancerul de col uterin poate fi prevenit? Iată ce trebuie sa știi despre cancerul de col uterin pentru a fi sigură și să ai grijă și de cei apropiați.

     1. Cancerul de col uterin afectează colul uterin

     Colul uterin este partea uterului care se deschide în vagin. Cancerul poate să se dezvolte în colul uterin al unei femei în același mod în care poate să se dezvolte și în alte părți ale corpului.

     2. Cancerul de col uterin este cauzat de Virusul Papiloma Uman

     Cancerul de col uterin poate fi cauzat de oricare dintre aproximativ 15 tipuri cu "risc înalt" ale Virusul Papiloma Uman (HPV). HPV este un virus cu transmitere sexuala, și majoritatea persoanelor adulte au avut la o anumită etapă a vieții o infecție cu HPV. Cu toate acestea, aproape 90 la suta din infecțiile cu HPV sunt eliminate în mod natural de către sistemul imunitar. Doar infecțiile persistente creează riscul de cancer de col uterin.

     HPV poate determina celulele colului uterin să devină anormale și să se dezvolte lent în cancer de col uterin. La început, aceste schimbări anormale sunt nesemnificative și multe dispar simplu de la sine, fără tratament.

     Uneori, celulele anormale nu dispar și pot să se dezvolte în cancer de col uterin, în cazul în care nu sunt depistate și eliminate. De obicei, acest proces se poate întâmpla într-o perioadă de la 10 până la 15 ani

     3. Cancerul de col uterin poate fi prevenit

     Celulele anormale ale colului uterin pot fi ușor eliminate pentru a preveni cancerul de col uterin în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, aceste celule anormale nu provoacă simptome evidente. Așa că, singura modalitate prin care pot fi identificate este prin intermediul screening-ului de col uterin. Prin urmare, aproape toate cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening de col uterin eficient și programele de vaccinare HPV.

     4. Cancerul de col uterin se dezvoltă lent si nu are nici un simptom primar evident

     Nici infecția cu HPV, și nici celulele anormale ale colului uterin nu cauzează simptome evidente: dureri, sângerări, nimic ce să indice că ceva nu este în regulă. Screening-ul de col uterin este singura modalitate de a identifica celulele anormale la această stadie incipientă, la momentul în care acestea pot fi ușor și cu succes eliminate.

     5. Femeile trebuie să efectueze un screening de col uterin o dată la trei ani

     Pentru că este o formă de cancer ale cărui simptome (sângerări vaginale după contactul sexual, scurgeri vaginale neobișnuite, dureri în zona genitală) se manifestă la o etapă întârziată, dar și pentru că aceasta se dezvoltă lent, pe o perioadă de 10 până la 15 ani, toate femeile între în vârsta de la 25 până la 61 de ani trebuie să efectueze screening-ul de col uterin o dată la trei ani.

     6. Screening-ul de col uterin nu este of procedură dureroasa și este gratuit în Moldova

     Screening-ul de col uterin în Moldova (sau testul Papanicolau) se efectuează de către medicii de familie sau asistentul/a medical/ă și este gratuit, indiferent dacă aveți sau nu asigurare medicală. Screening-ul de col uterin va indica dacă există riscul de a dezvolta cancer de col uterin, sau nu, iar rezultatele vor fi cunoscute foarte rapid.

     7. Un rezultat pozitiv al screening-lui nu înseamnă că aveți cancer

     Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi depistat în faza pre-canceroasă, înainte de a deveni cancer invaziv și a pune viața în pericol. Este important să consultați medicul de familie, cu scopul de a efectua un screening-ul de col uterin, iar în cazul în care primiți un rezultat anormal, medicul de familie vă va îndrepta la departamentul de colposcopie pentru tratament și investigații ulterioare. În cazul în care testul de control se va dovedi satisfăcător, puteți fi sigură că sunteți în afara oricărui risc de a dezvolta cancer.

     În cazul în care doriți să găsiți mai multe informații, vă rugăm să vizitați: http://www.ecca.info/mo/

Publicații similare

27.01.2020
Campania națională #Păstreazăsănătatea #Fătestulcitologic! este lansată în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfă...
26.01.2020
Aceștia au comunicat deshis despre așteptările pe care le au unii de la alții. Jurnaliștii au identificat surse veridice de informare, iar medicii au ...
22.07.2019
În perioada 2017-2018, 16 medici ginecologi din R. Moldova au participat în cadrul unui Program internațional de instruire privind Colposcopia și pre...