X
03.02.2019

Chișinău, 2018 – 120 de specialiști din cadrul instituțiilor de Asistență Medicală Primară din toate regiunile țării au participat, în perioada 20 septembrie-3 octombrie 2018, la un curs de instruire privind Screening-ul de col uterin. Aceștia și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și consiliere a femeilor eligibile pentru screening, la fel și tehnicile de prelevare a testului citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin.

“Dacă o femeie ajunge să moară din cauza cancerului de col uterin, înseamnă că o bună parte din vină o poartă și lucrătorul medical, care nu a făcut tot posibilul pentru a o găsi și a o testa. Cancerul de col uterin este unica formă de cancer care poate fi ușor prevenită prin efectuarea testului de screening cervical”, spune Ludmila Bologan, medic obstetrician-ginecolog, unul din traineri în cadrul programului de instruire.

Screening-ul de col uterin se face o dată la trei ani, pentru toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani și este gratuit în cazul adresării la medicul de familie. Lucrătorii medicali din cabinetele medicilor de familie sunt responsabili să organizeze procesul de screening prin invitarea femeilor de vârstă eligibilă, prelevarea testelor citologice, informarea despre rezultatele testării și rechemarea lor la screening peste trei ani, în cazul în care nu au fost depistate leziuni pre-canceroase, sau referirea către următoarele etape de investigații, cu monitorizarea procesului de diagnostic și tratament.

Alexandra Anghelova este moașă la Centrul de Sănătate din s. Avdarma, r-l Comrat.

Ea spune că cel mai greu în acest proces este să convingă femeile să vină la screening și să capete încrederea lor.

Din cauza mentalității, unele femei se adresează prea târziu, iată de ce tehnicile de consiliere și comunicare pe

care le-am învățat la instruire sunt foarte utile pentru mine”, spune ea.Diana Valuța, Șefa Unității de Coordonare

a Screening-ului de Col Uterin menționează că în R. Moldova se fac pași tot mai importanți pentru îmbunătățirea

calității serviciilor de screening cervical și prevenire a cancerului de col uterin.

În R. Moldova cancerul de col uterin continuă să afecteze circa 300 de femei pe an, majoritatea cu vârsta de 35-45 de ani.În luna septembrie curent peste 1200 de femei, experți și lucrători medicali au participat la un studiu sociologic, pentru a înțelege cauzele neadresării la medic pentru screening cervical și a interveni mai eficient pentru înlăturarea lor.

Activitățile sunt parte a proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Asociația internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alți parteneri de dezvoltare.

      

Publicații similare

27.01.2020
Campania națională #Păstreazăsănătatea #Fătestulcitologic! este lansată în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfă...
26.01.2020
Aceștia au comunicat deshis despre așteptările pe care le au unii de la alții. Jurnaliștii au identificat surse veridice de informare, iar medicii au ...
22.07.2019
În perioada 2017-2018, 16 medici ginecologi din R. Moldova au participat în cadrul unui Program internațional de instruire privind Colposcopia și pre...