X
22.01.2023

     Evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, ediția 2023, va avea loc luni, 23 ianuarie, ora 11:00, în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

      

     Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în țara noastră pentru al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

      

     La evenimentul de lansare vor participa:

  • Doina Gherman, Președinta Platformei Deputatelor Parlamentului Republicii Moldova alături de femeile deputate
  • Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății al Republicii Moldova
  • Natalia Plugaru, Reprezentantă Adjunctă Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova
  • Dr. Miljana Grbic, Reprezentanta OMS în Republica Moldova
  • Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova

      

     La eveniment sunt invitați medici, specialiști și femei campioane care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase, inclusiv mame cu copii, precum și o mamă cu fiica sa vaccinată împotriva infecției cu HPV.

      

     Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova în 2023 este: "Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!" și se va desfășura în perioada 23 ianuarie-4 februarie. 

      

     Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în R. Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani.

     Cancerul de col uterin este unica maladie oncologică care poate fi prevenită în totalitate prin intermediul vaccinării contra infecției HPV în adolescență și efectuarea testului citologic de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani, o dată la 3 ani.

Publicații similare

27.01.2023
Valeria are 26 de ani. Atunci când era însărcinată în a 21-a săptămână, în urma unor analize de laborator recomandate de medicul ginecolog, a aflat că...
27.01.2023
Astăzi a fost lansarea oficială a parteneriatului cu S. A. "Viorica-Cosmetics"...
24.01.2023
Astăzi a fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, în cadrul unui eveniment organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlame...