X

  • Vaccinul anti-HPV reprezintă măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor dezvoltării cancerului colului uterin.
  • Astfel, fetele vaccinate contra HPV au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancerul de col uterin pe parcursul vieții.
  • În Republica Moldova, fetele de 10 ani beneficiază gratuit de vaccinare în instituțiile de asistență medicală primară.
  • Vaccinul contra virusului HPV a fost testat timp de 15 ani înainte de a fi utilizat în masă în peste 70 de țări din lume.

De ce vaccinul este administrat fetelor începând cu vârsta de 10 ani?


Vaccinarea contra virusului HPV oferă oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, acesta fiind cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV. Pentru ca vaccinul să fie maxim eficient, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 10 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. Din momentul infectării, vaccinarea devine lipsită de sens, de aceea perioada până la debutul vieții sexuale este cea mai optimă pentru vaccinarea anti HPV. În Republica Moldova, fetele din această categorie de vârstă pot fi vaccinate benevol și gratuit în instituțiile de asistență medicală primară.


Astfel, pentru siguranța și sănătatea copiilor tăi, vaccinarea anti-HPV este un pas important în minimizarea pericolului de dezvoltare a cancerului de col uterin pe parcursul vieții. Mai mult decât atât, vaccinul este sigur. Până a fi licențiate și distribuite pe piață, vaccinurile au fost testate timp de aproximativ 15 ani în cadrul unor studii clinice importante. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări (inclusiv 33 de țări din regiunea europeană). În rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, de rând cu screening-ul.  

 
OMS și autorităţile competente naţionale din majoritatea ţărilor recomandă vaccinarea împotriva HPV a fetelor. Astfel încât: 

 

  • Șansa de a face cancer de col uterin scade considerabil la fetele care au primit vaccinul.
  • Vaccinul protejează, de asemenea, împotriva celor mai multe tipuri de veruci genitali.
  • Totuși, screening-ul de col uterin (PAP-testul) este în continuare necesar pentru identificarea patologiei de col uterin cauzate de alte tipuri de HPV, ce ar putea duce la cancer.

Pentru a afla mai multe detalii despre virusul HPV, click aici, vizitați rubrica Întrebări frecvente despre HPV sau răsfoiți arhiva de resurse despre HPV.