X

Vaccinarea este un instrument extrem de eficient pentru prevenirea, controlul și eliminarea bolilor infecțioase ce pot pune viața în pericol.


În Republica Moldova este disponibil vaccinul anti-HPV care protejează femeile de 4 tipuri frecvente de HPV: 16, 18, 6, 11. HPV 16 și HPV 18 determină circa 2/3 din toate formele de cancer de col uterin și numeroasele rezultate anormale a testelor Papanicolau. 


Începând cu 2017, în Republica Moldova a fost introdus vaccinul împotriva HPV, pus la dispoziţie gratuit fetelor cu vârsta de 10 ani, pentru a le proteja de riscul apariției cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții.


Aceste vaccinuri sunt eficiente dacă sunt administrate înaintea infectării cu HPV.


Vaccinul este recomandat tuturor fetelor cu vârsta de 10 ani. Acesta se administrează în 2 doze la interval de 6 luni. Pentru o protecție sigură este important ca fetele să primească ambele doze. Medicul de familie va informa părinţii când va fi administrată cea de-a doua doză. În cazul în care a fost omis termenul de revaccinare, discutaţi cu asistenta sau medicul de familie despre efectuarea unei noi sesiuni de imunizare cât mai curând posibil.


Vaccinul utilizat în Republica Moldova se numește Gardasil, este produs de compania americană „Merck Sharp & Dohme” (MSD) și asigură protecţia împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18), care, de cele mai dese ori, duc la apariţia cancerului de col uterin sau dezvoltarea verucilor genitali (negi).


Vaccinul împotriva HPV este folosit în peste 70 de ţări ale lumii, inclusiv SUA, Australia, Canada și în cea mai mare parte a Europei – peste 80 de milioane de persoane au beneficiat de vaccinul împotriva HPV până acum.


Vaccinul împotriva HPV conţine particule asemănătoare celor mai frecvent răspândite tipuri de virus HPV care provoacă cancerul de col uterin. Aceste particule nu sunt viruși vii și nu pot cauza o infecţie, însă, atunci când vaccinul este injectat și ajunge în corpul persoanei, sistemul imunitar al acesteia răspunde la vaccin ca în cazul unui virus adevărat. Producând anticorpi împotriva acestor particule, corpul uman generează un sistem de protecţie care va lupta împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta. Acest mecanism lucrează astfel, încât vaccinul este aproape 100% eficient în prevenirea viitoarelor infecţii cu HPV.


Totodată, chiar daca ați fost vaccinate, trebuie să efectuați și screening-ul de col uterin. 


Doar împreună, screening-ul și vaccinarea, oferă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.