X

HPV (Virus Papilloma Uman / Human Papilloma Virus) cauzează 99% din cazuri depistate cu cancer de col uterin. Pentru a depista această infecție, sunteți încurajați să apelați la medic pentru efectuarea Pap-testului.

 
Testul la HPV reprezintă analiza secrețiilor vaginale, care permite identificarea prezenței sau absenței diferitor tipuri de HPV. 


Există doua modalități de depistare a HPV: cantitativ sau calitativ, individual prin genotipare a 37 tipuri de virus care afectează zona anogenitală.

 

Cui îi este indicat testul HPV?
 
Testul pentru depistarea HPV este indicat tuturor femeilor al căror test Papanicolau a indicat rezultate anormale.


Dacă testul HPV este negativ, riscul de apariție a cancerului de col uterin este foarte scăzut. Prin urmare, se recomandă un nou test Papanicolau peste 3 ani.


Dacă testul HPV este pozitiv, riscul de apariție a cancerului de col uterin este înalt și se recomandă o colposcopie pentru examinarea detaliată a colului uterin. În cazul unor rezultate anormale, medicul va colecta biopsia, și în baza rezultatelor obținute vă va informa despre următorii pași și tratamentele necesare. 


Cum să te pregătești pentru recoltarea testului la HPV?

 

  • Evitați contactul sexual 48 ore înainte de procedura de recolatre.
  • Evitați lavaje sau tratamente vaginale, utilizarea spermicidelor, lubrifianților sau altor substanțe intravaginale.
  • Testul nu se recoltează în timpul sângerărilor menstruale.

Care este riscul infectării cu HPV?


Riscul  infectării cu HPV reprezintă dezvoltarea ulterioară a schimbărilor precanceroase  sau a cancerului de col uterin la persoane infectate. Identificarea existenței sau inexistenței virusului ajută la evaluarea riscului, dar și la elaborarea conduitei sau al tratamentului stărilor precanceroase depistate în urma PAP-testului.


În prezent nu există un tratament pentru HPV. 


Dacă în urma testului s-a depistat că nu aveți virusul HPV, riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este foarte scăzut și puteți urma screening-ul de rutină. 


Totodată, dacă virusul HPV a fost identificat, iar acesta nu se elimină de sine stătător într-o anumită perioadă de timp, este necesară efectuarea unor analize repetate și mai frecvente pentru a vedea dacă aveți celule anormale pe colul uterin, astfel încât aceste celule să fie îndepărtate pentru a preveni dezvoltarea cancerului.


De regulă, infecțiile cu HPV sunt foarte frecvente la femeile cu vârsta de până la 30 de ani, acestea fiind de scurtă durată și dispărând de la sine, fără complicații adiționale. 


Infecțiile cu HPV la femeile de peste 30 de ani prezintă un risc mai sporit de dezvoltare a celulelor atipice pe colul uterin, prin urmare, un pericol mai mare de dezvoltare a cancerului de col uterin.