X

  • HPV este o prescurtare din limba engleză și înseamnă Virus Papiloma Uman (Human Papilloma Virus (HPV)).
  • HPV se consideră în prezent principala cauză a apariției cancerului de col uterin (în 99.7%).
  • Mai mult de 70% de cancere de col uterin și mai mult de 50% de cancere de vagin și vulvă sunt cauzate de tipul 16 și 18 al acestui virus.
  • La moment sunt cunoscute mai mult de 200 de tipuri de virus HPV, iar aproximativ 40 dintre acestea pot infecta zona genitală. 15 tipuri HPV "cu risc sporit" sunt responsabili de dezvoltarea cancerului de col uterin. 
  • HPV poate provoca, de asemenea, alte tipuri de cancer ano-genital, atât la femei, cât și bărbați.

Cum apare infecția cu HPV?


HPV este un virus frecvent întâlnit, foarte contagios și transmis pe cale sexuală și ≤ 80% dintre adulți sunt infectați cu HPV la un moment dat în viața lor. Circa 30 de tipuri de HPV sunt transmise prin intermediul actului sexual. Infectarea are loc prin contact direct cu suprafaţa infectată, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. Însă virusul se poate transmite de la o persoana la alta și prin contact cu pielea. HPV este un virus comun și marea majoritate a adulților l-au avut vreodată în viața lor.


Cele mai multe infecții apar la tineri în primii câțiva ani de activitate sexuală, însă, în până la 90% dintre cazuri, infecția se auto elimină de la sine în termen de 6-24 de luni, fără simptome complicații adiționale.


În timpul infecției cu HPV, pe colul uterin pot apărea celule anormale, care vor fi depistate prin testul Papanicolau, dar și acestea dispar, de obicei, odată cu dispariția virusului.


Totuși, la unele femei, infecția nu se vindecă de la sine, virusul persistă, și drept urmare, aceste femei prezintă un risc sporit de apariție a cancerului de col uterin.


Atât infecțiile HPV tranzitorii, cât și cele persistente pot duce la dezvoltarea leziunilor precanceroase, numite Neoplazii Cervicale Intraepiteliale (CIN). Unele leziuni CIN vor regresa odată ce infecția HPV se va elimina, altele pot progresa până la cancer de col uterin în decursul unei perioade de ≈10 ani. 


În prezent nu există tratamente pentru infecțiile cervicale cu HPV.  


Sunt cunoscute tratamente pentru tipurile de HPV care determină apariția negilor genitali, dar aceste tratamente nu sunt tocmai eficiente în cazul tipurilor de HPV care conduc la apariția cancerului de col uterin. 


CIN cauzate de aceste infecții pot fi eliminate prin proceduri de tratament simple și eficiente. 


Este important de știut, că leziunile CIN nu provoacă niciun simptom clinic și pot fi identificate numai prin screening-ul de col uterin.


Cum ne putem proteja de infectarea cu HPV?  


Deși prezervativele sunt foarte eficiente în prevenirea altor boli cu transmitere sexuală, ele nu sunt la fel de eficiente în prevenirea HPV, din cauza că acest virus se găsește și pe pielea neacoperită de prezervativ.


Află mai multe despre protejarea împotriva HPV, accesează Vaccinarea anti-HPV și Întrebări Frecvente.