X

Multe femei care au obţinut un rezultat anormal la testul Papanicolau nu au nevoie de alte măsuri speciale, însă, în unele cazuri, este necesară o examinare suplimentară și, în caz de necesitate, tratament. În astfel de cazuri, femeile sunt referite la colposcopie pentru o examinare și monitorizare mai detaliată. 


Ce este colposcopia?
Serviciile de colposcopie sunt oferite de către o echipă de medici obstetricieni-ginecologici specialiști în domeniu, cu certificare națională și internațională în colposcopie.
Cabinetul de colposcopie oferă servicii specializate după cum urmează:

 • Consilierea pacientelor cu rezultate citologice anormale;
 • Colposcopie simplă/amplă cu aplicarea probelor funcționale;
 • Biopsie țintită sub ghidaj colposcopic prin diatermoelectroexcizie – utilizarea ansei electrice (LEEP);
 • Electroconizarea colului uterin;
 • Biopsie țintită sub ghidaj colposcopic instrumental – utilizarea instrumentului chirurgical special numit conhotom (PUNCH BIOPSY);
 • Monitorizarea după diferite tipuri de tratament menționat anterior sau colposcopie;
 • Prelevarea citologiei exfoliative convenționale/în mediu lichid (PAP test);
 • Vulvoscopia diagnostică şi de biopsie la necesitate;
 • Tratament local prin vulvoscopie;
 • Tratamentul local medicamentos condiloamelor/papiloamelor;
 • Înlăturarea chirurgicală condiloamelor/papiloamelor;

Procesul de colposcopie reprezintă o examinare detaliată a colului uterin folosind o lumină puternică și un microscop care va ajuta medicul să examineze atent suprafața colului uterin. Această procedură are loc într-un cabinet ginecologic special amenajat, în condiții de ambulator.


În timpul examinării, pe colul uterin se vor aplica mai multe teste cu un lichid sau un colorant pentru a ajuta la identificarea oricăror modificări ale celulelor. Medicul ar putea lua și o probă de țesut (biopsie).


Ce este biopsia de col uterin?
În cazul în care colposcopistul depistează unele celule anormale, acestea pot fi prelevate ca probe mici de țesut de col uterin.  Această procedură se numește biopsie de col uterin, se simte ca o ușoară ciupire sau poate fi folosit și anestezic. Cu toate acestea, examinarea nu este dureroasă, unele femei ar putea simți doar un simplu disconfort.


Ulterior, biopsia este expediată la un laborator pentru a fi examinată la microscop. Orice anomalie descoperită în urma biopsiei va fi încadrată într-un anumit grad, în baza căruia medicul va decide dacă este nevoie sau nu de tratament.


Cât durează o colposcopie?
Durata unei proceduri de colposcopie variază între 20 și 40 minute, în funcție de caz. Dacă în același timp va fi efectuat și un tratament, examenul va dura puțin mai mult.


De ce trebuie să fac colposcopia?
Colposcopia permite o examinare mai detaliată și poate determina necesitatea tratamentului ulterior. Nu vă faceți griji! O bună parte din schimbări revin la normal, dispărând de la sine. 


Unele femei ar putea avea nevoie tratament pentru colul uterin. Acest tratament, la fel, este efectuat într-un cabinet de colposcopie.


Am nevoie de o persoană alături de mine în timpul colposcopiei?
Se acceptă să aveți o persoană alături de dumneavoastră în timpul procesului.  În același timp, o asistentă medicală special instruită va fi alături pe tot parcursul procedurii pentru a vă oferi sprijin si a răspunde la orice întrebare care poate apărea pe parcurs. 


Pot să consum alimente și lichide înainte de colposcopie?
Înainte de procedura de colposcopie, puteți mânca și consuma lichide în mod normal. 


Cum obțin o îndreptare la colposcopie?
Medicul de familie este cel care vă va informa despre rezultatele PAP-testului și în cazul în care aveți nevoie de o examinare ulterioară, vă va oferi o programare la cabinetul de colposcopie.


Această trimitere face parte din procesul de Screening de col uterin (link activ subtab: Ce este screening-ul). 


Serviciile oferite sunt prestate atât în baza poliței de asigurare medicală obligatorie (la adresarea pacientei cu biletul de îndreptare de la medicul din sectorul primar sau medicului ginecolog de sector), cât și contra plată (conform tarifelor în vigoare). Programarea la colposcopie se face în termen de la 7 până la 30 de zile, în funcție de gradul de schimbări din PAP-test și perioada ciclului menstrual.


Pot face colposcopia în timpul sarcinii?
Colposcopia în timpul sarcinii este sigură, iar medicul sau asistenta medicală din cabinetul de colposcopie vă va informa despre unele condiții speciale sau îngrijiri necesare după colposcopie în timpul sarcinii.


Tratamentul în colposcopie
În unele circumstanțe, tratamentele sunt necesare pentru îndepărtarea țesutului de col uterin anormal înainte ca acesta să se transforme în cancer de col uterin.


Colposcopistul aplică acest tratament prin eliminarea țesutului suprafeței anormale de pe col uterin sub anestezie locală utilizând o buclă de fir de metal foarte fină. Aceast tratament este numit LLETZ. Țesutul îndepărtat este trimis la laborator pentru evaluare. 


Există mai multe metode de tratament, toate la fel de eficiente: 

 • Crioterapia – zona anormală de ţesut este îngheţată și îndepărtată; 
 • Tratament cu laser – zona anormală de ţesut este îndepărtata cu ajutorul laserului; 
 • Diatermia – zona anormală de ţesut este îndepărtată utilizând un fir încălzit cu ajutorul curentului electric; 
 • Diatermoelecroexcizie (LEEP și LEETZ) – zona anormală este îndepărtată prin tăierea ei cu ajutorul unei anse electrice.

Tratamentul prin îndepărtarea zonelor anormale depistate la nivelul colului uterin înregistrează o rată mare de succes, majoritatea femeilor fiind vindecate complet. 


După acest proces, doar un mic număr de femei vor avea nevoie de tratament în continuare. De aceea, este important să vă prezentaţi regulat pentru control până când medicul va confirma lipsa oricărui pericol. În continuare, trebuie să efectuaţi screening-ul în perioadele recomandate de medic.

 
Este important de menționat că, de obicei, tratamentele nu afectează viaţa sexuală sau abilitatea de a avea copii.


După examinarea colposcopică, veți putea:

 • Să reveniți la activitățile zilnice obișnuite, să plecați imediat acasă sau la locul de muncă.
 • Dacă ați făcut o biopsie, este posibil să aveți o sângerare ușoară timp de câteva zile. Acest lucru este normal. Pentru a permite vindecarea în totalitate a colului uterin, este mai bine să evitați contactul sexual pentru câteva zile, iar în cazul unui tratament, la fel, ar trebui să reduceți și efortul fizic pentru o scurtă perioadă de câteva zile.