X

  • În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa. 
  • Cancerul de col uterin este o maladie malignă a colului uterin (părții vaginale a uterului). Celulele mucoasei care acoperă colul uterin devin anormale și încep să crească necontrolat. 
  • Colul uterin este partea inferioară a uterului, care poate fi observată în timpul unei examinări ginecologice. 
  • Infecția cu Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus sau HPV) (link activ: subtab Ce este HPV) este, de obicei, un factor care duce la apariția cancerului de col uterin. HPV se transmite în timpul actului sexual cu o persoană infectată.
  • La fel, studiile din domeniu arată că fumatul favorizează persistența virusului în celule.

Cancerul de col uterin, sau cancerul cervical, reprezintă o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin, crește necontrolat cu invadarea țesuturilor și organelor vecine și se răspândește la distanță prin așa numite metastaze.  

Alături de cancerul la sân, este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei. 


Este un diagnostic care "sperie" și, din acest motiv, o mare parte dintre femei, din teama de a fi diagnosticate, se adresează târziu la medic, consecințele fiind adesea tragice. De obicei, 2 din 3 femei care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, din păcate, se adresează anume cu simptomele caracteristice stadiului avansat, când tratamentul nu mai aduce rezultate garantate. Vârsta de depistare maxima este între 35 și 65 de ani, fără a avea o limită la o vârstă mai tânără, sau mai înaintată.


În Republica Moldova, cancerul colului uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați. La fiecare 2-3 zile în țara noastră moare o femeie răpusă de această maladie. Această boală nu cruță pe nimeni, astfel, în Europa, o femeie moarte la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial - la fiecare 3 minute. În Europa, anual circa 50 000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25000 mor în urma acestei boli incurabile. În Moldova avem un număr de 4 500 de femei care luptă împotriva acestei maladii.


De ce apare cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este o patologie provocată de Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV). Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta aparatul genital. Există HPV cu risc crescut (frecvent 16 și 18) și risc scăzut (frecvent 6 și 11) de dezvoltare a cancerului de col uterin.  

Factorii care provoacă cancerul de col uterin

  • Maladiile sexual-transmisibile, TORCH-infecții.
  • Orice stare de imunodeficiență (HIV/SIDA).
  • Tabagismul.
  • Traumatisme cervicale. 

Femeile care se încadrează în această listă de factori, în asociere cu HPV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.


Semnele cancerului de col uterin
Cancerul cervical este o patologie asimptomatică în stadiile precoce. Femeia nu simte nici un disconfort, prin urmare nu se adresează pentru consult la medic. În stadiile avansate pot apărea însă simptome, precum:

  • sângerări din căile genitale;
  • dureri;
  • dereglări urinare sau intestinale;
  • modificarea stării generale (slăbiciune generală, oboseală pronunțată, subfebrilitate, scăderea în greutate și reducerea capacității de muncă).

Tabloul clinic și paternul de creștere a cancerului de col uterin invaziv este variabil. Inițial, majoritatea formelor de cancere au o creștere locală; ulterior se extind spre corpul uterului, în jos în vagin sau lateral. În cele din urmă tumoarea poate afecta organele adiacente, cum ar fi vezica urinară sau rectul și eventual poate avea loc răspândirea metastatică spre ficat și alte organe la distanță. Ganglionii limfatici pelvieni sunt afectați la începutul bolii și acest fapt se asociază cu un prognostic nefavorabil.


Stadiul 0 și stadiul I cuprind stadiile preclinice ale carcinomului de col uterin, în care screening-ul colului uterin și colposcopia joacă un rol important în stabilirea diagnosticului, deoarece femeile, de obicei, nu prezintă simptome: în acest caz cancerul nu este vizibil cu ochiul liber și poate fi detectat prin examen citologic, PAP test. Procesul numit PAP-test reprezintă examinarea colului uterin cu prelevarea probei de celule de pe suprafața acestuia cu ajutorul unei periuțe speciale.


Carcinomul in situ este în prezent sinonim cu CIN3 (stadiul 0).


Carcinoamele în stadiul IA sunt cunoscute ca „microinvazive” și sunt, de obicei, detectate prin examen citologic la femeile, care nu prezintă simptome pe fundal de CIN3 extins.


Carcinoamele în stadiul IA1 sunt definite ca invazii mai mici de 3 mm adâncime și 7 mm lățime.


Carcinoamele în stadiul IA2 au o adâncime cuprinsă între 3 și 5 mm și o lățime mai mică de 7 mm; ele prezintă un risc ușor mai mare de afectare a ganglionilor limfatici. 


Carcinoamele în stadiul  IB1 pot fi simptomatice sau asimptomatice și la fel sunt detectate prin screening.


Stadiile IB2 (mai mult de 4 cm), II, III și IV sunt asociate, de obicei, cu simptome clinice, cum ar fi sângerarea postmenopauză sau postcoitală și cuprind stadiul invaziv clinic al bolii.


Supraviețuirea și eficacitatea tratamentului cancerului este direct legată de stadiul acestuia. Supraviețuirea de cinci ani și efectul tratamentului este de 100% pentru stadiul 0, 85% pentru stadiul I, 65% pentru stadiul II, 35% pentru stadiul III și 7% pentru stadiul IV.


Printre cancerele în stadiul I, supraviețuirea este mai mare pentru carcinoamele în stadiul IA (practic 100%), decât în stadiul IB (complet invazive).


 Tratamentul cancerului de col uterin
Tratamentul cancerului de col uterin depinde de mai mulți factori. Principalul rezultat al tratamentului oricărui tip de cancer este de a salva viața și elimina tumoarea cât mai curând posibil. Cu toate acestea, pacientele diagnosticate la o vârstă timpurie ar putea dori să aibă copii, ceea ce trebuie de luat în considerare în timpul planificării tratamentului.


Carcinomul in situ/CIN3 (Stadiul 0) necesită o excizie a leziunii și a zonei de transformare (TZ) a colului uterin, fie prin diatermie, cu laser, prin excizia electro-chirurgicală largă cu ansa a zonei de transformare sau prin conizație, în funcție de mărimea și amplasarea pe colul uterin.

Cancerele în stadiul IA1 pot fi tratate prin conizație, dacă întreaga leziune și CIN3 ce o înconjoară pot fi excizate complet. 


Trahelectomia, sau îndepărtarea completă a colului uterin, poate fi efectuată în cazul cancerelor în stadiul IA2 sau IB1 cu o dimensiune mai mică de 2 cm ca tratament de salvare a fertilității.


Cancerele în stadiul IB se tratează, de regulă, prin histerectomie radical (înlăturarea uterului cu ganglionii limfatici pelvieni) cu sau fără păstrarea ovarelor în funcție de vârsta pacientei.


Tratamentele standard pentru cancerul de col uterin avansat reprezintă radioterapia pelviană și/sau histerectomia radicală. În cazul formelor avansate de cancer poate fi necesară radioterapia și/sau chimioterapia.  Stadiul clinic la momentul stabilirii diagnosticului afectează, de asemenea, pronosticul pentru pacientă.


Din acest considerent, cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră și trebuie prevenit.

Depistarea timpurile a acestei maladii poate fi posibilă doar prin intermediul screening-ului de col uterin. (link activ la subtab: Ce este screening-ul?) 


Examenul de tip PAP-test poate foarte devreme identifica leziunile cu potențial canceros, iar tratamentul efectuat în cazul unui rezultat pozitiv al testului poate preveni apariția cancerului.