Valeria are 26 de ani. Atunci când era însărcinată în a 21-a săptămână, în urma unor analize de laborator recomandate de medicul ginecolog, a aflat că i-au fost depistate celule precanceroase pe colul uterin. Pe tot parcursul sarcinii a primit tratament adecvat și, datorită intervenției medicilor, își ține acum în brațe fiica.
Până la sarcină, Valeria spune că nu a avut niciun simptom care să-i trezească semne de alarmă. Anul trecut, din cauza unui chist al glandei Bartholin (glandă care secretă lichid pentru lubrifierea vaginului), a suportat o intervenție chirurgicală. Testul citologic și analizele pe care le-a făcut ulterior au arătat că totul este bine.
Problema însă a reapărut în a 21-a săptămână de sarcină, atunci când Valeria a observat un nou chist. A făcut testul citologic și, după circa 14 zile, a aflat rezultatul – prezența leziunilor precanceroase. Medicul de familie a referit-o la Institutul Mamei și Copilului, unde s-a aflat sub supravegherea Dianei Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin. Pe toată durata sarcinii, Valeria a fost monitorizată, a primit tratament compatibil cu sarcina și, după 35 de săptămâni de sarcină, și-a văzut în brațe fetița de 2,800 kg.
Acum, Valeria urmează să facă mai multe analize, pentru ca medicul să stabilească dacă e nevoie de tratament:
„Mulțumesc medicilor de la Institutul Mamei și Copilului, care m-au susținut pe parcursul acestor luni. Am născut o fetiță sănătoasă. Mă bucur că sunt mămică și că am un îngeraș lângă mine”.
În situația ei se află sute de femei care află, pe parcursul unui singur an, că au leziuni precanceroase sau cancer de col uterin. În Republica Moldova, o femeie este diagnosticată zilnic cu cancer de col uterin, în timp ce aproximativ 160 de femei din țara noastră își pierd viața anual, deoarece se adresează prea târziu la medic.
Pretutindeni în lume, cancerul de col uterin ocupă locul doi în topul maladiilor oncologice la femei cu vârsta sub 45 de ani. Această maladie se dezvoltă la nivelul colului uterin, adică în partea uterului care se deschide în vagin. Ea apare atunci când celulele colului uterin devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat.
În stadiile inițiale, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri.
Testul citologic (PAP-testul) reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă. Medicul va preleva celule de la nivelul colului uterin, cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la un laborator, unde vor fi examinate la microscop. Testul este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. El este gratuit chiar și pentru femeile fără asigurare medicală, în instituțiile medico-sanitare publice. Trebuie doar să vă programați la medicul de familie.
Centrele de sănătate din Republica Moldova sunt dotate cu echipament de protecție. Lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura efectuarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor. În plus, femeile care primesc un rezultat ce arată unele anormalități în celulele de pe colul uterin pot merge la Institutul Mamei și Copilului, pentru a efectua investigații de colposcopie, adică le va fi examinat detaliat colul uterin și ulterior vor primi un tratament adecvat.
„Rata de adresare la serviciul colposcopic a crescut cu 40%. Rata de tratament din cauza leziunilor precanceroase severe s-a triplat, ajungând la 78% dintre toate pacientele confirmate. 81% dintre toate cazurile de cancer au fost diagnosticate în stadiul I”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Pentru al 11-lea an consecutiv, în luna ianuarie, este lansată Campania națională de informare despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin. Genericul Campaniei din acest an este „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!”. Aceasta se va desfășura în perioada 23 ianuarie – 4 februarie, fiind încheiată cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
În acest an, Campania va include două componente: efectuarea testului citologic și administrarea vaccinului anti-HPV. Vaccinul utilizat în Republica Moldova se numește Gardasil și asigură protecţie împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18), care, de cele mai multe ori, duc la apariţia cancerului de col uterin sau dezvoltarea negilor genitali. Organizația Mondială a Sănătății recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale.
Diana Lesnic-Răscoală a primit acest vaccin în anul 2010, atunci când acesta a fost disponibil pentru prima dată în țara noastră. Peste opt ani a pășit, din nou, pragul cabinetului de imunizare. De această dată, cu fiica ei, Emilia, care a beneficiat de cele două doze de vaccin împotriva HPV, la un interval de șase luni între administrări. Acum, Emilia, ajunsă la vârsta de 15 ani, îndeamnă toate fetele să solicite acest vaccin, care este gratuit, pentru a fi sănătoase.
Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova, realizat în toamna anului 2020, a arătat că ponderea femeilor care au efectuat testul citologic a crescut de circa două ori în anul 2020, comparativ cu anul 2018, ceea ce constituie 63% față de 36%. Totuși, multe femei încă refuză să facă testul, din diverse motive: lipsa de timp, frica, necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.
Rodica Ceavdari este medic de familie deja de 20 de ani. Susține că, la evidența ei, se află peste 2.300 de persoane și informează, în fiecare an, femeile despre testul citologic, inclusiv pe cele care se află la muncă peste hotare:
„Le urmărim și pe rețelele sociale, le anunțăm să treacă pe la medicul de familie atunci când vin în țară. Medicina de familie are multe pe umeri, dar este membrul unei familii mari. Fiica mea este studentă în Germania, am îndemnat-o să facă acest test și a ținut cont de recomandarea mea. Vreau să o am alături de mine, sănătoasă, să fiu nu doar mamă, ci și bunică și străbunică”.
Recent, medicul de familie a publicat un anunț pe profilul de Facebook în care a anunțat care femei, conform anului de naștere, trebuie să facă testul citologic, precum și a îndemnat toate femeile de 25-61 de ani să se adreseze la medic dacă au unele simptome sau dacă nu au efectuat anterior testul citologic.
Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, ediția 2023, este organizată cu susținerea Ministerului Sănătății, Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), UNICEF și a Platformei Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova.
Sursa Originala: suntparinte.md